fredag 31 juli 2009

(För)smak av höst




Har haft hur mycket sytid som helst den här veckan. Bönan har hängt med sin pappa och hans pappalediga kompisar och jag har bara sytt, sytt och sytt. Tyvärr blir man lite för ivrig ibland. När jag sydde de här var bönan borta så jag måttade efter en kjol. Klantigt nog efter en kjol med resårkanal så när jag satte i resår blev de pyttesmå. Den enda som funkar är omlottkjolen och bara med underkjol. Gillar dock de båda skotskrutiga kjolarna så kommer definitivt sy dem i större modeller. Kommer passa fint i höst till strumpbyxor och grova benvärmare.

Så är jag världens stoltaste idag. Bönan har länge vägrat gå annat än med ett stadigt tag om en vuxen hand. Så idag släppte plötsligt alla spärrar. Det är allt eller inget för den här tjejen.

torsdag 30 juli 2009

Favorit i repris



Blev så förtjust i tunikan och shortsen jag sydde till Iris att jag var tvungen att sy likadana till bönan. Eftersom shortsen är så bra att ha under klänning blev det dessutom tre stycken i olika färger.

onsdag 29 juli 2009

Sensommarbad


Vi är och badar nästan varje dag, men har inte haft någon bra väska för badkläder, handdukar, filt, saft och bullar. Gillar de två dagiskassarna jag sydde häromveckan, men de är lite för små så jag gjorde en ny i oömt och stadigt tyg (Liselott Watkins för H&M:s Homekollektion). Var först på väg att dubbla måtten i Knåpmoderns beskrivning, men då blev den gigantisk så den här är en tredjedel större. Gjorde som sist och sydde en kudde av tygspillet som blev kvar när jag klippte till handtaget.





Sydde även en liten påse för välling, extra blöja och mellanmål. Tyg från Stoff & stil. Bandet satt på en doppresent och var för fint för att slängas - tror det kom från NK...

tisdag 28 juli 2009

Tuff brud i lyxförpackning



Att sy om bönans pappas t-shirt till ett rysch-pyschnattlinne var så kul att jag genast satte saxen i en av mina egna utslitna favoriter. Behöll puffärmen och kombinerade med lite svart snedslå. Det är så skoj att strunta i mönster och bara freestyla ibland.


måndag 27 juli 2009

Äntligen!



Ett par byxor till min kompis A:s son J. Han föddes i december så jag är ruggigt sent ute, men å andra sidan känns det mer som en höstbyxa. Materialet är A:s gamla mammajeans och jag har försökt lägga ut mönstret (Gynther) så att snygga sömmar och slitningar tas till vara. Fickan, etiketten och hällan på baksidan har jag dock sytt på själv. Använde jeanstråd från Bibbi. Sydde ett par liknande till bönan i höstas, men de här blev mycket bättre. Hoppas nu bara de passar...

lördag 25 juli 2009

Klänning på en kvart



Ibland är man inte så sugen på att vara petig. Då är den här klänningen perfekt. Tar inte mer än en kvart att sy (jag räknade - ungefär tre minuter att klippa till, tre minuter att sy ihop och 9 minuters pill med kråset). Utförlig tutorial finns hos Happy Together. Återvann en av bönans pappas slitna t-shirts. Tror den får bli ett nattlinne, men att pilla med kråset var så skoj - och lätt - att jag nog ska testa det i något annat sammanhang.

onsdag 22 juli 2009

Grön, grön, grön



Är hemma i Karlstad, men fick lite syabstinens och gick ner och lånade mormors symaskin (hade med en påse utklippta kläder om suget skulle bli för stort). Det blev ytterligare en sommartunika - den här gången i grönt bäckobölja.



Som en extra bonus kom mormor på att hon kanske hade lite gamla stuvar ute i förrådet och vi gick ut och kikade. Fick med mig en stor kasse med bland annat ett slinkigt 50-talstyg i viskos, gamla gardiner, handvirkade spetsar och flera örngott med släktmonogram.

tisdag 21 juli 2009

Klänning med stil - nu och då



Fick låna en massa gamla mönster av bönans faster. Ett av favoriterna var den här klänningen som förmodligen kommer passa bönan lagom till nästa sommar. Tyget är ett gammalt rött bäckoböljatyg som jag fått av bönans farmor.


När jag visade klänningen för min mamma plockade hon fram en urblekt grön klänning som min farmor sydde till mig när jag var liten. Och visst är det samma modell, men med vingärm och volang.

torsdag 16 juli 2009

God natt



Sommarpyamas i retrotyg från Stoff och stil. Gjorde överdelen som en singoallatopp och till byxorna använde jag samma Ottobremönster som till Iris födelsedagsshorts, men utan resår i benen. Skenvänlig, sval och jättesöt. Andas lite femtiotal.

tisdag 14 juli 2009

Superenkel sjalfilt



Har saknat en tunnare sjal/filt att ha i vagnen och svepa runt bönan som skydd mot solen/som lite extra värme ljumma sommarkvällar. Har även suktat efter att använda all bollfrans jag köpte från Stoff och stil i våras så här har jag kombinerat två goda ting - bollfrans och ett tunt rödprickigt Åhlénstyg. Sjalfilten premiäranvändes i går och lyste verkligen upp vår trista svarta vagn.

söndag 12 juli 2009

Pyamasjakten



Fyndade ett flanelltyg med röda brandbilar och helikoptrar på Reprodepot. Det har legat i lådan i väntan på det perfekta pyamasbyxmönstret och nu tror jag jag hittat det - ett mönster på linnebyxor ur Ottobre 1/09, samma som till bönans sommarbyxor. De är vida och fungerar jättebra med skena.


Dagiskassar och kuddar



Har gjort som resten av sybloggosfären och knåpat ihop två dagiskassar enligt Knåpmoderns recept. Jag klippte långsidorna i ett stycke så man slipper sy ihop handtagen. Av spillbitarna som blev över gjorde jag två kuddar. Tyget är från Stoff och stil.

onsdag 8 juli 2009

Besatt



Jag har blivit besatt av singoallor. De är roliga att sy och kan varieras i oändlighet - vida, smala, långa, korta, enkla, outsmyckade eller dekorerade med snedslå, bollfransar, spetsar och band. Idag blev det en alldeles plain singoallaklänning i ett Amy Butler-tyg (Martini) från Broarne. Notera den matchande yo-yon i hårbandet. Den bistra minen beror på att man inte får klättra på balkongmöblerna.

Tack!



Här är de fina presenterna bönan fick av Rumbatjejerna när vi var i kransen igår. Haklappen är redan flitigt använd och kudden har jag sneglat lystet på sedan i påskas då en av Iris kusiner fick en i sitt ägg. Tack!!

PS. Bönans morfar blev lite upprörd över bilden till vänster. Han tycker det ser ut som om hon kräks så jag vill bara förtydliga att hon håller på att lära sig dricka mjölk ur en pipmjölk utan stopp. Något som kräver haklapp.

tisdag 7 juli 2009

Iris födelsedagspresent



I förmiddags satt jag hemma och stressydde klart Iris försenade födelsedagspresent. Det blev en singoalla med bollfrans med tillhörande shorts, båda i ett bäckiböljatyg från Stoff och stil. Hon fick dessutom en tidigare-bloggad-om-haklapp.

Eftermiddagen tillbringades i kransen där ettåringen glatt poserade i sin nya outfit.



(Bönan fick jättefina Rumba-presenter, men hann jag inte fota dem och nu gastar hon så mycket att jag får lägga ut dem lite senare istället).