tisdag 30 mars 2010

Vårutmanat



Mitt första plagg i vårutmaningen är klart. En blus ur Stylish dress book. Eftersom jag är lite missnöjd börjar jag med en bild på hur den skulle sett ut.



Hade gett mig sjutton på att vara nogrann och höll mig i skinnet tills det var dags att kanta. Efter att ha klippt till kantband i samma tyg och pressat nogrannt föll instruktionsboken ihop och jag glömde alldeles bort att ärmar och halslinning skulle rynkas innan man började kanta. Tyget var alldeles för tunt för att tåla sprättas så jag fick göra det bästa av situationen. Lyckades rädda blusen genom att trä ett tunt resårband i halsen och sy puffärmsveck i ärmarna, men är fortfarande arg på mig själv. Tyget är en gammal gardin jag fått av mormor.

När jag ändå höll på att fixa till mig själv blev det några hårband också. Är hopplös på att fixa till håret och när jag går hemma och skrotar är det skönt att få håret ur ansiktet.



Ett gammalt trasigt skärp klipptes av och jag sydde fast en resår i nacken för hand med en skinnål.




Inget inlägg utan lite virkat. Två hårband av restgarner. De har två knappar och en virkad ögla i nacken så man kan justera storleken.

torsdag 25 mars 2010

Ufot som ynglade av sig



Gräver djupare och djupare ner i ufo-korgen. Mycket repas upp, men ibland har jag fäst så rackars noga att det inte går. Den här misslyckade varianten på riot bag från Sus syhörna var bland det första jag virkade och på något vis tycks jag ha missuppfattat mönstret. Nitisk färstning gjorde den omöjlig att repa upp så jag satte igång att virka ett foder. Problemet var bara att fodren (jag hann påbörja tre) blev så fina att jag hellre ville använda dem till annat. Till slut gav jag upp och sydde ett foder i prickigt bomullstyg. Min riot bag står numera i badrummet som necessär.



Första ynglet...



..blev ett pennskrin med söta röda knappar.



De två andra åkte ner i ufo-korgen.
To be continued.

onsdag 24 mars 2010

Slö-junta



Dagens junta blev mycket snack och lite verkstad för min del. Men lyckades iallafall producera en prototyp för den Michael Jackson-hatt jag ska virka till ett byte med Rumba. Den ska bli svart.

Har fått två nya virkböcker av min mormor.




Figurerna i "Lär dig virka supersöta amigurumi" är i ärlighetens namn inte särskilt söta, men jag tycker ändå den är bra att ha eftersom den tydligt går igenom grunderna för att kunna hitta på egna figurer och lär ut hur man läser mönsterdiagram (något jag inte fattat tidigare). "Börja virka" innehåller några enkla mönster och olika typer av maskor. Den är nätt och behändig att ha med i väskan till juntan om man behöver friska upp maskminnet.

tisdag 23 mars 2010

Lycka i en vadderad påse



I fredags skickade jag iväg ett paket knappar till Elin med bloggen Med nål och tråd. Igår kom mitt paket - en vadderad påse med de snyggaste broderade knappar jag nånsin sett. Paketet innehöll dessutom metallknappar, tryckknappar, blixlås och lite pepprig chokladsushi som jag ska spara till påskhelgen då alla sockerägg gör salta bönor illamående.







Starka färger med djärva stygn. Blomexplosioner och virvelvindar! Jag är grymt nöjd med mina nya knappar och har ägnat frukosten åt att närstudera stygnen. Bytet arrangerades av Mönsterarkivet i samarbete med Feeling Stitchy och gav verkligen blodad tand. Har inte broderat alls innan, men det var superkul. Nu ska jag bli en mästerbrodös precis som Elin. Mer om bytet här.



Mitt paket till Elin hade tema vår, men min vårvodoo lyckades illa. Igår kom snön tilbaka. Men det kanske ser bättre ut i Skåne. Här skriver Elin om mina knappar.

Slutligen lite knappbonus. Tack vare serien "Ordentliga Olle och slarviga Stina" av Lilian Edvall, Sonja Hulth och Anna-Clara Tidholm som gick i Kamratposten när jag var liten vet jag precis hur man syr i en knapp. Varsågod ett utdrag:



(hoppas bilden kan gälla som citat...)

lördag 20 mars 2010

Byxigt



I fredags kom overlocken och jag plötsligt överens. Fick till kurvorna och snodde raskt ihop ett par prickiga byxor till bönan och ett par pyamasbyxor till lillebror. Blir väldigt glad av att se dem fladdra för vinden i morgonsolen. Och bäst av allt - de är nästan finare på insidan.



Testade med öljetter och band istället för resår.



Knappbytet har gjort mig sugen på att brodera mera så tänkte pimpa till pyamasbyxorna lite. Sydde en gubbpyamas med broderi förra året och tänkte mig något liknande. Eller kanske fejksömmar.

fredag 19 mars 2010

19 juni-hatten



När bönan satte tårtan på lillebrors huvud anade jag inte att det skulle generera mitt livs första beställning. En kompis till bönans pappa ville ha en likadan till sin dotter. En hatt alltså. Nu är den klar, men eftersom jag misstänker den kommer användas sparsamt skickar jag även med en virkad tårtbotten så den kan pensioneras som leksakstårta. Lutar mig nu tillbaka och inväntar förfrågningar från hovet. Kan man bli mer 19 juni?

(Tårtan på lillebrors huvud i det tidigare inlägget är ur Virka amigurumi. Den här tårtan virkades på fri hand som en kalottmössa med en ihoptryckt uddkant).

torsdag 11 mars 2010

Plötsligt bara händer det



Igår kom våren till Hornstull. Solen sken på vår balkong och mungiporna drogs uppåt som blåsippor en majdag. Resten av dagen bestod av idel guldkanter. Fick mitt livs första award av två av mina favoritbloggare - Why keep to one project? och Little Perky. Sedan kom posten med en fin-fin vinst från prettoflamingos. Halsbandet är helt fantastiskt! Helst skulle jag vilja ha det själv, men bönan lade omedelbart vantarna på det. Hårklämmorna (valde röd-gröna för att matcha halsbandet) lyckades jag däremot gömma till ett festligare tillfälle.

Efter tre vinster på tre månader (vann hos Kinoko i december och Doris & AssarAlla hjärtans dag) har bönans pappa belagt mig med tävlingsförbud. Han tror min tur inverkar menligt på hans planer på att bli trissmiljonär.



Javisst ja, awarden. Den vill jag ge vidare till världens bästa juntakompisar. Tre av dem bloggar - grymmaste syvännen, koftvisionären och det nytillkomna stjärnskottet. Övriga får ta åt sig ändå. Jag får inte copy&paste-funktionen att fungera här så den som vill läsa mer om awarden klicka här.

onsdag 10 mars 2010

Det som göms i snö

När jag kom hem efter virkjuntan igår kväll med ännu ett påbörjat projekt upptäckte jag något bakom tjock-tv:n...



...en korg med virkufon som jag alldeles förträngt. Lovade mig själv att korgen måste vara tom innan jag får påbörja något nytt.



Först ut var två av Ia Nyckelpigas äppelburkar. Den första blev inget äpple utan en vanlig burk.



Eftersom jag varit för lat för att fodra den med tyg har den fått ett virkat grönt foder. Virkade bara äpplet igen, men en storlek mindre (slutade öka ett varv tidigare), vrängde, lade i ytterburken och virkade ihop med ett varv fasta maskor. Det blev ganska stadigt med virkat foder så den enda extra stadga burken fått är en rund bottenplatta mellan lagren.



Den andra burken blev ett blåbär. Det blå garnet är dubbelt så den blev så stadig att den inte behövde stadgas alls.


Blåbär är ju rosa inuti och får till mitt försvar säga att det här hudfärgade garnet faktiskt såg rosa ut i kvällsljus. Burkarna ska bli knappförvaring.



Slutligen har jag äntligen kommit igång med Vårutmaningen. I morse ritade jag av mönstret till en klänning åt mig själv ur Stylish Dress Book.

fredag 5 mars 2010

Grisfötter?



Lyckades till slut minska ballerina/Mary Janes-mönstret som finns hos Virka amigurumi till storlek 23. Dumt nog virkade jag dem i en mesigt babyrosa nyans. Försökte dämpa det med en brun kant, men tycker fortfarande inte de känns bra. Några förslag på hur man kan pimpa till dem?



Med filt och knappar? Finns det filt i olika kvalitet? Den jag har är från Panduro och blir lite ful och luddig efter ett tag.



De var väldigt lättvirkade och modellen sitter kvar på foten. Kanske gör ett par till mig själv i höst...

torsdag 4 mars 2010

Det kom ett paket



Förr-förra veckan var riktigt tung. Lillebror smittades av RS och vi fick ställa in ett dop och ligga på sjukhus med andningshjälp och syrgas i fyra dygn. Hade därför alldeles glömt bort vinsten från Doris & Assar när påminnelseavin kom i går. Mobilfodralet är superfint och passade perfekt till min telefon (den ligger inuti). Blir glad varje gång jag tittar på det! Som extra bonus hade hon skickat med ett mössmönster och ett trikåtyg (tack!!). Tror det ska bli ett par dubbelarbetande tajts/långkalsonger. På så vis motarbetar man inte våren, men är samtidigt beredd på en snöstorm till.



Annars övar jag kurvor på overlocken (inte så flitigt så reslutatet lär vänta på sig) och lagar mat till bönans fikahörna. Först ut en knäckebrödsmacka.

tisdag 2 mars 2010

Mjuka flaskor



När jag var gravid första gången överdoserade jag på artiklar om plastberg i Stilla havet och sedan dess bojkottar vi plast så gott vi kan. Bönan dricker till exempel ur glasflaska. Två flaskor har gått sönder - en tappade jag på en kullerstensgränd i Vadstena och en drämde bönan i stengolvet på Liljevalchs konsthall. Ganska bra statistik på två år, men nu när lillebror snart börjar med välling tänkte jag ändå klä in dem lite mjukare.



Virkade flaskfodral i restgarner jag fått av barnens farmor. Flaskorna är Evenflo. Jag har köpt mina på Uni på Åsögatan i Stockholm och kan verkligen rekommendera dem.



Var på väg att blanda in lite gult, men då påminde fodralen plötsligt väldigt mycket om OS-mössan. Nu blev de istället väl babypojkiga. Som jag skulle gå på en babyshower i Desperate housewives eller så. Får trappa ner lite på de amerikanska pysselbloggarna den närmsta tiden.
Fick en utmaning av Rumba de kransen - öppna fjärde mappen i ditt bildarkiv och visa upp den fjärde bilden på bloggen. Fjärde mappen i min bildmapp är mobilkamerabilder så ursäkta den usla bildkvaliteten.



Blev glad när jag hittade den fjärde bilden. Det påminner om en morbid nåldyna, men är ett stoppat tygbröst BB-sköterskorna använde för att demonstrera amning. När de glömde kvar det på mitt rum var jag tvungen att fota det och mms:a till mina kompisar. Har funderat mycket på det där bröstet. Undrar vem som syr dem - en engagerad sköterska eller finnas det en lukrativ business bakom?



I mobilmappen hittade jag även anledningen till att jag började sy kläder till bönan från första början. Vi kallade den knasbyxan, men den rätta benämningen är frejkabyxa. Det är en byxa med en platta i grenen som används för att förebygga höftledsfluxation. Bönan hade den i åtta veckor som nyfödd för att höftledskulan skulle falla på plats. Den var inte bara gräsligt ful. Den var sydd i något galonaktigt material och fruktansvärt svettig under den varma sommaren. Blöjbyten var krångliga och vi var hela tiden rädda att blöjan skulle läcka eftersom vi inte fått någon extrabyxa. När vi äntligen fick ta av den sa sköterskan att många föräldrar syr egna byxor i annat material. Jag höll på att krevera. Jag trodde den var superexakt framtagen och hade inte kommit på tanken att man skulle kunna sy en egen. Drömmer fortfarande ibland om att jag syr frejkabyxor i brun manchester.